Preguntes freqüents

Preguntes més freqüents

5

1.- Cal que em prepari durant l’embaràs per poder alletar?

2.- Per què alletar?

3.- Serà prou bona la meva llet?

4.- Tindré prou llet?

5.- Podré alletar si em fan una cesària?

6.- Fa mal donar el pit?

7.- Em fa mal quan em poso el nadó al pit. Tinc clivelles?

8.- Amb quina freqüència s’ha de donar el pit?

9.- Com sé si el meu nadó menja prou?

10.- Com puc augmentar la producció de llet?

11.- Alletar és molt cansat?

12.- Quan dormirà tota la nit?

13.- Fins quan s’ha d’alletar un nadó?

14.- No podré donar el pit gaire temps perquè hauré de tornar a treballar. Val la pena que comenci?

15.- Cal seguir una dieta concreta?

16.- Sóc vegetariana

17.- Alletar engreixa?

18.- Què passa si fumo?

19.- Puc prendre begudes alcohòliques?

20.- I si prenc algun medicament?

21.- Tinc por que els pits se’m tornin lletjos.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

1.- Cal que em prepari durant l’embaràs per poder alletar?

La millor manera de preparar-se és informar-se sobre l’alletament, sobre el comportament d’un nounat i sobre el que suposa la maternitat en general. Assistir a una reunió de la Lliga de la Llet o del grup de suport a l’alletament més proper a tu, així com llegir algun llibre sobre aquests temes pot ser molt útil. D’altra banda, cal dir que, físicament, les hormones de l’embaràs ja provoquen els canvis necessaris per tal que els pits estiguin a punt per produir llet en el moment en què neix el nadó.

Tornar a l’índex

2.- Per què alletar?

La llet materna és l’aliment natural per al nadó: no només l’ajuda a créixer, sinó que el protegeix. La llet materna s’adapta a les necessitats evolutives del nadó, modificant la seva composició i, per tant, els seus valors nutritius. És un aliment viu. Més informació.

Tornar a l’índex

3.- Serà prou bona la meva llet?

Sí, la teva llet sempre serà bona per al teu nadó. La llet materna sempre està dotada de tot el que fa falta. Més informació.

Tornar a l’índex

4.- Tindré prou llet?

És poc habitual no tenir llet. Un cop l’alletament ha començat, no hi haurà cap mena de problema sempre i quan el nadó mami amb freqüència i de forma eficaç, ja que és la succió del nadó la que estimula la producció de la llet. És convenient que el nadó mami entre vuit i dotze vegades al dia. No importa que mami més o menys sovint, sempre que estigui augmentant bé de pes, tingui un aspecte saludable, bon color, la pell llisa i estigui alerta i actiu.

El més important és confiar en una mateixa; les reunions de la Lliga de la Llet et poden ajudar en aquest sentit.

Tornar a l’índex

5.- Podré alletar si em fan una cesària?

Naturalment. Encara que t’hagin hagut de practicar una cesària, pots alletar el teu nadó. De totes maneres, és probable que l’inici de la lactància es desenvolupi a un ritme més lent i potser caldrà ajuda i suport (de fet, això sempre és recomanable, tant si el part és vaginal com per cesària). Els nadons que neixen per cesària poden estar més adormits, i poden manifestar un reflex de succió més dèbil. Demanar a la sala de parts que et posin el nadó sobre teu com més aviat millor després del naixement ajudarà no només a la creació del vincle i a una més ràpida recuperació de la mare provocant contraccions en l’úter, sinó també a augmentar les possibilitats d’una lactància materna d’èxit.

Tornar a l’índex

6.- Fa mal donar el pit?

No. Si notes dolor en donar el pit, és degut a una mala posició del nadó quan mama. Més informació.

Per començar la lactància de la manera més adequada, la mare i el nadó han de despullar-se de cintura cap amunt i col·locar-se en una posició reclinada, d’uns 45 graus aproximadament. El nadó se situarà damunt del pit nu de la seva mare i aquesta li estimularà les plantes dels peus amb suaus massatges. Aquest estímul, alhora que li permet tenir suport quan repta cap al pit de la seva mare, l’ajudarà en l’inici de la lactància. El nadó reptarà cap al pit i la mare amb els seus braços únicament evitarà que el nadó pugui relliscar i fer-se mal. El nadó arribarà al pit des de la part inferior, la qual cosa l’obligarà a obrir la boca àmpliament i agafar no només el mugró sinó també bona part de l’arèola. D’aquesta manera s’aconseguirà una presa efectiva i s’evitarà que els mugrons es lesionin. Aquesta descripció correspon al que es coneix com “agafar-se al pit de manera espontània”.

Tot i així, durant la primera setmana, els mugrons poden estar sensibles, la qual cosa pot causar una mica de dolor. Aquest és un fenomen normal i passatger. Si aquest dolor persisteix, no dubtis a demanar ajuda.

Tornar a l’índex

7.- Em fa mal quan em poso el nadó al pit. Tinc clivelles?

Si sents dolor o observes algun tipus de lesió als mugrons, podria ser que aquests estiguessin danyats. Alletar no ha de fer mal, i si és així el primer que s’ha de fer és esbrinar la causa. La majoria de casos en els quals apareix una petita ferida a un o a tots dos mugrons és degut a un problema en la posició i/o col·locació del nadó. Per tal de prevenir-ho, abans de començar la presa t’has d’assegurar de tenir el teu nadó girat cap a tu  “panxa amb panxa”, i el seu nasset a l’alçada del mugró. Quan teu fill/filla obri molt la boca (pot ajudar estimular-lo col·locant el mugró a prop de seu llavi superior), apropa el cap del nadó al pit amb un moviment ràpid, però no brusc. Observaràs que hi ha una part de l’arèola dins la seva boca i la mandíbula inferior del bebè treballarà per tal d’extreure la llet. Més informació.

Quan el bebè s’enganxa només de la part del mugró, aquest es danya i provoca dolor, a més de no aconseguir una bona estimulació i producció de la llet. Si això passa, és el moment d’aturar-se i intentar de nou un bon enganxament.

Si ja tens clivelles, posar-te una mica de llet sobre la ferida i deixar-la eixugar a l’aire t’ajudarà a cicatritzar. D’altra banda, fóra bo eliminar tot tipus d’interferències de succió (xumets i tetines) per tal de facilitar el bon aprenentatge de la succió al pit. Et podria ser de gran ajuda acudir al grup de La Lliga de la Llet més proper al teu domicili per tal que una monitora t’ajudés a identificar el problema i buscar solucions juntes.

Tornar a l’índex

8.- Amb quina freqüència s’ha de donar el pit?

S’ha d’oferir el pit sempre que el nadó ho necessiti. Però és important saber que, per tal d’obtenir aliment suficient, els nadons alletats necessiten mamar entre 8 i 12 vegades cada 24 hores. Més informació.

Tornar a l’índex

9.- Com sé si el meu nadó menja prou?

Independentment de si el nounat pren pit o biberó, tendeix a baixar de pes durant els 3 o 4 dies posteriors al naixement. És degut a l’eliminació de l’excés de líquid als seus teixits i a l’expulsió del meconi (primeres deposicions). La majoria de nadons recuperen el seu pes de naixement passades 2 o 3 setmanes. Observar un patró amb un augment constant de pes i creixement és més important que el lloc que el bebè ocupa en una gràfica de creixement estàndard.

Tot i així cal estar alerta dels signes que ens indiquen que el nounat està rebent suficient llet:

1) durant els primers dies el nadó mullarà un o dos bolquers al dia, a més de deposicions de meconi; a partir del quart dia, el nadó mulla de sis a vuit bolquers de pipí, i deposicions almenys dos cops al dia;

2) El nadó augmenta entre 110 i 200 g a la setmana, o entre 450 i 800 g al mes, mesurant l’augment des del seu pes més baix i no des del pes del naixement. Més informació.

Tornar a l’índex

10.- Com puc augmentar la producció de llet?

Si el teu bebè és un nadó a terme i sense complicacions hospitalàries, no cal que tinguis més llet que la que el teu cos i una bona succió del nadó aconsegueixen produir. Si la producció de llet no cobreix les necessitats alimentàries del teu fill/a, és important analitzar les causes que poden estar influint. Per exemple, oferir complements alimentaris (lactància artificial, suc, aigua,…) omplen el petit estómac del nadó, augmentant el temps entre les preses i, en conseqüència, disminuint la freqüència de succió que estimula la producció.

La millor manera d’assegurar-se una bona i justa producció de llet és oferir el pit a demanda, és a dir, tan sovint i tanta estona com desitgi el nadó, i dedicar les estones que sigui possible a la relaxació i descans de la mare. Més informació.

Tornar a l’índex

11.- Alletar és molt cansat?

Després d’un embaràs, un part i l’arribada d’un nounat a casa que demana atenció constant, és normal estar cansada. L’alletament ofereix nombrosos avantatges: sense preparació, tens la llet a una temperatura òptima, que pots donar ajaguda. És cert que donar el pit demana molta disponibilitat, però pots provar d’aprofitar les estones de mamar per aturar-te, descansar i mimar el teu nadó. Més informació.

Tornar a l’índex

12.- Quan dormirà tota la nit?

Així com no podem saber quan somriurà per primer cop o quan començarà a parlar, tampoc hi ha manera de predir quan dormirà tota la nit. Recorda que el teu nadó podria no obtenir tot l’aliment que necessita si dorm tota la nit, ja que els nadons alletats necessiten mamar entre 8 i 12 vegades cada 24 hores. Molts nadons van dormint períodes més llargs durant la nit a mesura que van creixent però, tot i així, necessiten aliment nocturn durant uns quants mesos.

És important, doncs, que puguis aprofitar totes les ocasions que tinguis per descansar (fent la migdiada quan la fa el nadó, o donant-li el pit ajaguda sempre que et sentis cansada).

Moltes mares noten que si tenen el nadó a prop durant la nit estan menys cansades. Al llarg de la història, tradicionalment els nadons i les mares han dormit junts. La idea que un nadó estigui sol al seu bressol és bastant nova. Moltes famílies han comprovat que “compartir el son” (dormir amb el nadó al mateix llit) afavoreix el descans de tots els seus membres. Més informació: “Quan dormirà tota la nit” i “Quatre veritats sobre la son”.

Tornar a l’índex

13.- Fins quan s’ha d’alletar un nadó?

Actualment l’OMS i UNICEF recomanen mantenir la lactància materna fins als 2 anys o més. Lactància materna exclusiva els primers sis mesos i a partir del segon mig any de vida començar a oferir sòlids, sempre després del pit. A partir de l’any, és recomanable oferir el pit almenys quatre cops al dia (després dels sòlids, a la nit,…).
Alletar és un acte personal entre mares i fills i durarà tant de temps com ells decideixin: pot ser que sigui la mare qui decideixi posar punt final a l’alletament (en tal cas, s’ha de fer de forma gradual i amb amor), o pot ser que sigui el nadó que de mica en mica vagi deixant de mamar (deslletament natural).
En l’ésser humà es calcula que l’edat mitjana de deslletament natural és entre els 3 i els 4 anys, però aquesta edat oscil·la entre l’any i els 7 anys o més. Més informació: “Alletar més d’un any” i “Tècniques per a deslletar”.

Tornar a l’índex

14.- No podré donar el pit gaire temps perquè hauré de tornar a treballar. Val la pena que comenci?

Sí. L’alletament matern, encara que duri poc temps, és beneficiós per a la salut de la mare i del nadó. Si tornes a treballar, pots continuar alletant. És molt bo per al nadó i, en general, molt gratificant per a la mare. Més informació.

Tornar a l’índex

15.- Cal seguir una dieta concreta?

No, no cal seguir cap mena de dieta concreta mentre s’alleta. Només cal menjar de manera sana i equilibrada, però no hi ha res que t’obligui a menjar certs aliments o a evitar-ne altres. Podria ser que el nadó se sentís molest per algun dels aliments que menja la mare, però això rarament passa.
Atenció, però, a l’excés de cafeïna. Evita consumir més de tres tasses de cafè per dia, ja que el nadó podria presentar sobreexcitació.

Tornar a l’índex

16.- Sóc vegetariana

Una mare vegetariana o macrobiòtica que no inclou la proteïna animal en la seva dieta, potser necessiti prendre un complement de vitamina B12 per tal d’evitar una deficiència d’aquesta en el seu bebè. Fóra bo valorar amb el teu metge el tipus d’alimentació que segueixes per valorar la possibilitat d’incloure algun suplement en la teva dieta.

Tornar a l’índex

17.- Alletar engreixa?

Ben al contrari! Per a la majoria de dones, alletar ajuda a tornar al pes d’abans d’estar embarassada en un període que oscil·la entre uns quants mesos i un any. Una dona que alleta no ha pas de menjar molt per produir llet ni forçar-se a beure grans quantitats de líquids, si no li ve de gust. Alletar ajuda a cremar calories.

Tornar a l’índex

18.- Què passa si fumo?

Ja saps que és preferible no fumar, i deixar de fumar sempre és beneficiós, tant per a la salut del nadó com la teva. De totes maneres, si fumes, has de saber que és millor alletar el teu nadó que no pas privar-lo de prendre la teva llet. Alguns consells: disminuir al màxim el consum de tabac, fumar a l’exterior, lluny del nadó, i, si és possible, esperar 2 hores després d’haver fumat abans de donar-li el pit (aquest temps permet disminuir la concentració de nicotina a la llet). Les altres substàncies tòxiques com el cànnabis estan prohibides.

Tornar a l’índex

19.- Puc prendre begudes alcohòliques?

Si una mare està pensant en deixar d’alletar perquè beu de manera moderada, els estudis indiquen que els avantatges de la lactància materna són superiors als riscos que podria ocasionar beure de manera ocasional. El Dr Carlos Beccar Varela, al seu llibre Lactancia materna, guía profesional, diu que les dosis de 0.5 grams per Kg de la mare per dia no causen problemes als nadons (la cervesa té 4 grams d’alcohol per 100 cc, el vi té 12 grams per 100 cc i el whisky té 40 grams per 100 cc).

De totes maneres és recomanable que si s’ha de prendre alguna beguda alcohòlica s’intenti allunyar de la presa de lactància materna, ja que els nivells d’alcohol arriben al seu punt més alt en sang (i, per tant, en llet) de 30 a 60 minuts després de la ingesta.

Tornar a l’índex

20.- I si prenc algun medicament?

La majoria dels medicaments són compatibles amb la lactància materna. Si aquest no és el cas, segurament es pot canviar per algun altre medicament compatible. Però, sobretot, no t’automediquis! No prenguis cap mena de tractament sense consultar el teu metge, la teva llevadora o el teu farmacèutic. Ells tindran en compte també l’edat i el pes del teu nadó: un medicament poc recomanat per a un nounat potser que no tingui cap efecte en un nadó de sis mesos o un any.

Per a més informació sobre la compatibilitat de la lactància materna i els medicaments, consulta la pàgina web:
http://www.e-lactancia.org.

Tornar a l’índex

21.- Tinc por que els pits se’m tornin lletjos.

L’alletament no fa tornar lletjos els pits; és sobretot el creixement dels pits durant l’embaràs el que els transforma. Només cal portar uns sostenidors d’alletament adequats que aguantin bé els pits però sense comprimir-los.

Tornar a l’índex