MAMA, el primer Banc de Llet Materna a Catalunya

MAMA, el primer Banc de Llet Materna a Catalunya, vinculat al Banc de Sang i Teixits, ja està en marxa

a

Des de principis d’aquest any 2011 ja està funcionant el primer banc de llet materna a Catalunya. Un banc de llet materna és un centre especialitzat les funcions del qual són conscienciar la societat sobre el valor de la lactància materna, així com recollir, analitzar, processar i distribuir la llet materna, d’una forma segura i eficaç. L’objectiu de MAMA és assegurar l’alimentació amb llet materna de tots els nadons de Catalunya que es trobin en circumstàncies especials. La llet materna del Banc de Llet va destinada a nadons prematurs nascuts amb menys de 32 setmanes de gestació o de menys d’un quilo i mig, i també en casos d’intolerància digestiva, de cirurgia abdominal, per a complementar la llet de la pròpia mare (en casos de parts múltiples) o quan, per les circumstàncies que siguin, la pròpia mare la no pot alletar. La llet es dóna sempre sota prescripció mèdica.

La història dels bancs de llet és relativament recent. El primer banc es va obrir l’any 1909 a Viena. A l’any 1943 l ‘Acadèmia Americana de Pediatria recomana la creació de Bancs de Llet Materna, però als anys 80 amb l’arribada de la llet de fórmula al mercat i la descoberta de l’HIV, perilla la seguretat de la llet donada i s’encareix el procés de tractament de la mateixa. Després de set anys d’estudis, apareix un article d’Alan Lucas sobre la importància del tipus de dieta seguit per un nadó prematur i les conseqüències en el seu desenvolupament motor i mental, així com en el seu creixement. I així és com a principis dels 90 els Bancs de Llet Materna tornen a recuperar la seva posició.

Actualment a Europa hi ha més de 160 bancs de llet materna, dels quals 6 estan ubicats a Espanya. El Banc de Llet Materna de les Illes Balears va ser el pioner al nostre país obrint l’any 2001. Fins ara, quan una maternitat catalana necessitava llet materna de banc la demanava a les Illes Balears; gràcies, doncs, a la creació de MAMA, serà aquest Banc de Llet Materna ubicat a Barcelona qui proporcionarà llet materna a les maternitats catalanes que en necessitin.

Tot i que MAMA és molt jove, ja compta amb una quarantena de donants, 26 de les quals actives (aquestes són dades de finals de maig, quan unes quantes monitores de la Lliga de la Llet vam poder visitar el Banc de Llet). Això ha suposat recollir ja 70 litres de llet, i dos hospitals (un de privat i un de públic) ja n’han fet ús. De totes maneres, la previsió de consum de llet materna de banc pel 2011 és de 400 litres , la qual cosa implica arribar a unes 200 donants.

Si una mare vol ser donant de llet només cal complir les condicions bàsiques següents:
– Estar alletant un nadó
– Tenir bona salut i dur uns hàbits de vida saludables
– No prendre medicació de forma regular ni tampoc consumir drogues o altres tòxics
– No fumar ni consumir begudes alcohòliques

El procediment per a ser donant és el següent:
– Posar-te en contacte amb el Banc de Llet (mamabancdelletmaterna@bstcatnet o bé 935573500) o bé amb un centre fix del Banc de Sang i Teixits (podeu trobar el llistat a http://www.bancsang.net/ca/informacio_corporativa/on_som.html)
– Identificar-te com a donant de llet
– En una entrevista mèdica, respondre un qüestionari mèdic breu i analítica de sang
– Si les anàlisis són correctes, t’expliquen com extreure la llet i com conservar-la fins al lliurament. El Banc de Llet et proporciona un tirallets manual i els envasos especials per a conservar la llet, i et passarà a recollir la llet a casa teva

Quan et converteixes en donant, et compromets a:
– Donar la quantitat de llet que vulguis i durant el temps que vulguis
– Pots deixar de donar llet quan vulguis, sempre que ho avisis al banc
– Informar el banc de llet de qualsevol canvi de salut o de medicació

Si voleu més informació, no dubteu a visitar el web http://www.bancsang.net i/o posar-vos en contacte amb el Banc de Llet ja sigui per telèfon, 935573500, o bé per correu electrònic, mamabancdelletmaterna@bstcat.net.

És important conscienciar la nostra societat sobre la importància de l’alletament matern per a tots els nadons, però en particular per aquells que, pel motiu que sigui, neixen abans d’hora i, per tant, amb molts problemes. Diferents estudis demostren que la llet materna prevé malalties tan greus, però tan habituals en nadons nascuts preterme, com l’enterocolitis necròtica o la sèpsia. D’altra banda, la llet materna disminueix el risc de retinopatia, afavoreix una millora digestiva (la qual cosa implica que els nadons han d’estar menys dies hospitalitzats), així com un millor desenvolupament psicomotor i cardiovascular.

Des d’aquí us demanem, doncs, que feu la màxima difusió d’aquest Banc de Llet perquè així com gran part de la població pot ser donant de sang i, a més, durant molts i molts anys, només una petita part de la població i durant períodes de temps limitats pot ser donant de llet materna.